Om å sette katter i bånd.




 


Katter tar fugler. Mange. Særlig småfugler. Ørn hører til sjeldenhetene. 

Det ligger i kattens natur å være en grusom og ubarmhjertig jeger, som til alt overmål forlenger jakt-lykken og fylles med tonnevis av katteendorfiner når den leker med byttet sitt. 

Den gjør det ikke fordi den er ond. Den eier ikke empati. Den er ikke et menneske. Den er en katt. Et lykkelig rovdyr. 

Det blir færre og færre småfugler. På få år har så mye som 50% av enkelte trekkfuglarter blitt borte. Det er fakta. Google det selv. 

Det er ikke kattens skyld. I alle fall ikke særlig mye kattens skyld. 

Det er vår skyld. Forskerne sier at klimaendringer, ørkenspredning og ødeleggelse av hekkeplassene har skylda, samt insektmidler. Det er sant. Ikke ei eneste katt har stått for klimaendring, ørkenspredning, ødeleggelse av hekkeplasser eller har spredt insektmidler. 

Det er det vi mennesker som driver på med. 

Vi hugger ned. Vi sprøyter. Vi dumper ting i fjordene våre og vi gir stort sett faen i fugler og smådyr. Unntatt på tv, når vi ser på dyr i fangenskap. Da liker vi dem. Da verner vi dem. Ulver og gauper i Kristiansand dyrepark liker vi. Men ikke i naturen. Der dreper vi dem. Og frykter dem. 

Det er ikke tall på hvor mange mennesker som er drept av rovdyr her i Norge i det siste. Eller jo! Det ER tall på det: INGEN! I år 1800 vart et barn drept av en ulv, og i 1908 vart nok et barn drept, av en bjørn.

Jerven tar sau. Det ligger i jervens natur. I alle rovdyrs natur ligger det å drepe planteetere. Ellers ville de ikke vorre rovdyr. En jerv kan ikke spise sopp og brødskive med brunost. Den er et dyr. Den dreper sau. Sauen dør med lidelse og tapene for bøndene er noen steder svært store. Jeg forstår godt at de ønsker rovdyrene borte vekk. Jeg har ingen gode løsninger på dette. Gjetere? Rovdyrskremmere? Jeg vet ikke.

Men når rovdyrene forsvinner blir det smågnagere i store mengder. Mus, lemen, hare. Og elg. Selv om den ikke er en smågnager. Det skal den slippe å bli kalt. Men når ingen rovdyr er igjen til å holde planteeterbestandene nede, til å ta de syke og gamle, så blir det til at gnagerne blir til problemer for oss mennesker. Og den syke gamle elgen: tjah det er ganske mye snø her nå. Gamle elgebestemor syns det er SÅ mye bedre å gå på veien. Bilveien. Og i hagen vår. Vi kjører av og til på henne og av og til så blir vi selv svært skadde av det. For det var ingen gaupe i skogen til å ta gamle elgeoldemor. Gaupa var drept. Og i hagen står en olm gæmlis og spiser på ripsbusken. Så vi våger ikke gå ut. Elgen må skytes. Tenk om gaupe kunne fått den?

Så vi setter katter i bånd. 

Og vi skyter bjørnen og setter den i rådhuset: se her! Vi har en dau bjørn! Vi er bra tøffe!

For vi liker best døde dyr. Da kan vi sette de i rådhuset, eller lage en statue av dem. Særlig hvis man er en kvalross som vi sjøl jagde på, til den vart pisselei. Da skaut vi den og laga en statue av den. For det er mye tøffere. En sint kvalross som ikke har lyst å bli tatt selfie av med meg: nei, tusen takk! Skyt jævelen!

Og sett katta i bånd. 

Vi vil ha Disneyfiserte rovdyr og andre dyr. De skal la seg klappe og leke med. De skal være som på barneTv. De skal ikke være ville. Da må de skytes. De er til som statister i vårt liv. De skal være objekter. Uten verdi i seg selv. 

Ellers må de settes i bånd. 

I mellomtiden har vi mennesker rasert, og raserer, alt vi kommer over av natur. Vindmøller tjohei!, myrlandskap, havbunner, og mikroplast, og kvaler med magen fulle av plast. Sjøfugler med magen fulle av plast. Peis på!

Egentlig er det ikke katta som burde settes i bånd. 

For å si det sånn. 


Bildet har jeg tatt sjøl. han satt i vinduet og leeeengta som den beste elgjeger om høsten, og sa "ekk-ekk-ekk!" til ekk-ornet på verandaen. For en grusom skapning. Han hadde ikke en gang lisens!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Om å føle seg så inn i hel**te usolidarisk med søringan.

En stjerne skinner i natt. Før tusen av de faller grusomt ned.

Om å la et hus dø uten verdighet.