Om å føle seg så inn i hel**te usolidarisk med søringan.




 Det var så jeg knapt nok kunne tro mine egne øyne, her om dagen. 

Kari Nessa Nordtun er ordfører i Stavanger, men har nå fått ansvar for å utvikle Arbeiderpartiets energipolitikk, melder NTB.

– Vi er ett folk, ett land, det er klart vi må jobbe for å jevne ut strømprisen, sier lederen for Arbeiderpartiets nye energiutvalg til Aftenposten.

Strømprisen i Sørvest-Norge lå i forrige uke på 309 øre per kilowattime (kWh), mens prisen i Midt- og Nord-Norge lå på 1,7 øre per kWh. Dermed var strømmen 181 ganger dyrere i sør enn i nord.

Slik kan det ikke fortsette mener Nordtun, som sier strømmen må finne en vei mellom prisområdene. Hun er klar på at den dårlige strømforbindelse mellom nord og sør er en utfordring, og at dette må løses.

– Dypt urettferdig, sier hun om prisforskjellen mellom Nord- og Sør-Norge. 

(kopiert fra NRK).


Ja, Kari Nessa Nordtun: det er sannelig djevelsk dypt urettferdig! Samtidig så ser du virkelig ut til å ikke ane at du bebor et land der det er LAAAANGT fra Stavanger, eller Oslo, eller Bærum, for den del, til Harstad, Narvik, Tromsø, Kirkenes eller Honningsvåg. Inni helvete langt!!


Og vi som har valgt å bo her oppi Gokk, Ultima Thule, er folk som stort sett klarer oss med med de midlene vi har her oppe. Mange i sør (du) har kanskje dessverre ennå det inntrykket av at vi er et eksotisk gjeng, med komager, som kjederøyker sneip i motvind, og som stort sett tjener penger på å posere med rein, motsols i midnattsol, eller går og vifter med kvite lommetørklær under nordlyset for å lokke penger ut av asiatiske turister.  

Eventuelt ser du oss som grei åte mot Putin, hvis han skulle true Norge. For "Norge" er sør for Dovre, eller i alle fall starter ikke Norge før ved Trondheim, siden byen er på midten, og vår stolte vikingehistorie har liksom fått et viktig punkt der. Jeg bare hoster "Tore Hund".. 

"Dypt urettferdig", sier du (dere?) om strømprisforskjellen mellom nord og sør. Og ja, den er slett ikke rettferdig. Vi er enige der, men vet du: vi mangler folk i søkk og kav til en drøss interessante stillinger her oppe i gokk, det er bare å søke! Du får jobb på dagen! 

Vil du ikke? Hvorfor ikke??

Er du ikke frista over å ikke ha lege i egen kommune? Måtte kjøre (ikke ta buss/trikk/tog) minst 30 minutter til nærmeste apotek (slik det er i Evenes)? Frister det virkelig ikke med midnattsol i alle fall to netter hver sommer, og resten 6 grader og regn, hele fåkkings sommeren? Frister det ikke med veier som er gjenfokket når du skal på jobb klokka 7 om morgenen fra november til juni? Eller at det koster skjorta å ta en tur til Oslo? Eller til nærmeste kulturhus?

Under pandemien var vi nedstengt i SYMPATI med deg og dere sør, enda det faen ikke var et eneste fåkkings tilfelle av korona her i nord! Var det rettferdig? Utesteder gikk konk, av sympati med deg og dere sør! Det eneste som livet oss opp her oppe i nord var da det vart innført søringskarantene. Utestedene heiv tonnevis av mat, fordi det sørpå var full krise med korona og det skulle SPISES om man fikk lyst på en øl eller et glass vin. Eller fire. Var det rettferdig at vi måtte følge de samme regler her?? 

Vi bor i Gokk. Vi klarer oss sjøl. Vi ordner opp og kan stort sett lage en lavvo eller en gapahuk om det blir krise. Vi kjører mye (nevner igjen: 3 mil til nærmeste apotek), vi er usunne og vi kan bli jævlig værsjuke, men vi har nå for faen aldri anklaga deg, Kari Nessa Nordtun, for at været er som det er, landet vårt. Vi forlanger ikke gratisbillett på tog og fly ned til sommer og herligheter i sør, i mai, juni, juli eller august, eller å bli båret på danskebåten, eller å få gå på på Chat Noir for å se søringer som harselerer med nordinger. Likevel så ser du det som en urettferdighet at vi som holder ut det jææævla regnet, de satans drittveiene og langt til faen meg alt skal få ha billig strøm!! Det henger virkelig ikke på greip!

Strømprisen her har vi faen meg holdt ut for å få! Du trenger ikke strøm for å varme opp boligen din, Kari, eller fjøset ditt, eller utestedet ditt. Du trenger virkelig ikke en varm dusj, for du kan bade i alle vann du ønsker ute! Du trenger ikke bruke strøm!!

Du har sjøl valgt å bosette deg sør/vest! Det skal ikke vi i gokk lide for! 

Takk for oppmerksomheta. 

Til dette blogginnlegget passer det å spille det jeg faktisk føler med sympati med enn med Kari: Rollings Stones Sympathy with the Devil.  


Bildet har jeg tatt sjøl fra jobb, i mai 2022. 





Kommentarer

  1. Vanvittig bra Siri..! Få dette ut til hele kongerike, og oss «vanlige folk» som står for tur til et herlig liv….

    SvarSlett
    Svar
    1. haha, takk! Det vart skrevet på impuls, så ser til min gru både dårlig grammatikk og påstander som ikke er dekt. Haha. Men del gjerne, likevel. Innholdet er tross alt ikke uriktig, sånn samla sett, håper jeg.

      Slett
    2. Full støtte fra en søring som har masse gode minner fra både Troms og Finnmark! Ja noen fra Nordland også!

      Slett
    3. Dettan e fan mæ det beste æ har lest i heile år!!! 🤣 tusen takk!!

      Slett
    4. Så flott et innlegg. Er så enig. Hilsen nordlending bosatt i Trøndelag. 🌹

      Slett
    5. takk! Litt ugjennomtenkt impulsblogg :)

      Slett
    6. Amen i kjerkå!

      Slett
    7. Du vet at når vi blir skikkelig sint så detter sannheten ut. Dette er super bra skrevet. Vi andre skal forstå det du skriver . Vi skal ikke være lærer å drive med retting av rettskrivning . Dette var godt skrevet med og uten feil i rettskrivningen.

      Slett
  2. For et megabra innlegg..få det i vg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Tror ikke vg er rette stedet: Sjokkrasende nordlending raser over AP :) eller noe slikt!

      Slett
    2. Folk kjøpe vedovner så det svir. Da er det ikke så nøye med klima . No må dere bestemme dere . 🍹Ta da en skarp så holder du varmen 🍹🇧🇻🇧🇻

      Slett
  3. Svar
    1. tusen takk! Kom litt fort ut, så får håpe det viktigste kom fram :)

      Slett
  4. Greit å gjlpe ut frustrasjonen, .en å kalle vår vakre lansdel for god er fulstendig skivebom. Men ellers enig i konklusjonen om lik strøm.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemelding. Jeg digger å bo i nord og oppleve alle kontraster, men syns vi fortjener billig strøm. da!

      Slett
  5. Godt skrevet,håpe ho leser dette,

    SvarSlett
    Svar
    1. takk! Det tror jeg neppe, men det hjalp å få tankene ut!

      Slett
  6. Du har satt fokus på mange forhold som forklarer at virkelighetsoppfattelsen er et geografisk fenomen og at verden oppleves i forhold til hvor vi ferdes. Tror nok dessverre at også politikere i «det egentlige Norge» (sør for Trondheim) fortsatt tror at vi i nord trenger importert strøm fra EU når det blir tørketid i nord (sist opplevd sommeren 1959 da vi hadde to uker sammenhengende sol fra blå himmel på mitt hjemsted Hasvik, og alle brønner unntatt to - var tørre). Løsning; overføringskabler nord-sør!! Dersom folk i sør ønsker å bytte ut sommertemperaturer på minimum 24 gr.C med regnfylte somre her hos oss, er de hjertelig velkomne til å flytte hit og bruke strøm til rimelige priser. Vi trenger tilflytting for å få et befolkningsgrunnlag til å tilby samme tjenester som folk i «det egentlige Norge» tar for gitt!
    Stå på, Siri! Kanskje får vi tilbake flere av våre utflyttede nordlendinger som har valgt å befolke «det egentlige Norge». Kanskje får vi tilbake noen av våre sentraliserte arbeidsplasser sammen med «de tilbakevendente nordlendinger»? Det er lov å håpe!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Det vart litt av poenget mitt, som jeg nå ser at jeg burde brukt mer enn 1 time på å skrive :), at det er lov å flytte nord! Vi har multer og drittvær og billig strøm og vi hjelper naboen når det trengs.

      Slett
    2. Ser at jeg ble anonym i mitt innlegg. Men jeg er Kolbjørn Pettersen. Og jeg synes at du får fram budskapet på ekte «nord-norsk vis».

      Slett
    3. ah! Takk, Kollbjørn! Du forstod hva jeg ville si, sjøl om det vart litt i hurten og sturten!

      Slett
    4. Fantastisk skrevet, du og æ kunn ha hatt mange laaange samtala sammen, å trivdes me d. Mvh Øyvind :-)

      Slett
  7. Dettan likte æ. Hurra.

    SvarSlett
  8. Synes virkelig du fikk sagt det.Hærlig å få brølt ut.Å gjett om eg e enig.

    SvarSlett
    Svar
    1. tusen takk! Godt å få det ut, men samtidig viktig :) !

      Slett
    2. Er så enig så enig. Sytpeisan sørpå vil nok ha vår billige strøm fra nord, dem tror vel på julenisse. Dyr strøm sørpå er vel ok. Tenk på alle muligheter de sørpå har som kan reise billig til ulike steder i syden som ikke vi har. Skal man en tur f.eks til Oslo fra Finnmark, så koster det nesten ei hel månedslønn. Nei prøv dokker ikje sytpeisa.

      Slett
    3. Som utflytta finnmarking; sytpeisa finn du nok av blant både «Søringa» og folk nordfra ;O)

      Slett
  9. Spot on👍👍👍

    SvarSlett
  10. Sånne kommentarer har florert i mange 10-år. Skulle tro vi var 2 folkeslag, ikke norske alle sammen. Bor nå for andre gang her sør,i Østfold. denne gangen.Hører ikke noe sånne oppgulp her nede, på samme måte som motsatt vei. Med vennlig hilsen tidligere målseving og tromsøvøring. Rolf-Harry Sørensen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg! Trist å høre slikt som dette 🤔Jeg er nordlending, bor i sør på et sted som ikke har de fasilitetene jeg hadde i nord. Jeg har reist rundt i det meste av Norge, så har god kjennskap til landet vårt. Det er stooooore mangler over hva folk flest har kjennskap til, begge veier.

      Slett
    2. Takk for synspunkter!

      Slett
    3. Forstemmende lesing. Hatet fra nord kommer helt tydelig frem. Har aldri verken sett eller hørt at noen her i sør har uttalt seg slik om dere som selv har valgt å bo der oppe

      Slett
  11. Beste innlegget jeg har lest. Supert.👍 hilsen fra Alta

    SvarSlett
  12. En annen sak er at det er energipolitikken til partiet hun representerer som er årsaken til høye strømpriser i sør. Arbeiderpartiet stemte sammen med mange andre parti på Stortinget for det europeiske energisamarbeidet Acer

    SvarSlett
  13. Straight to the point! Bra skrevet! Takk

    SvarSlett
  14. Haha,dæven det va godt skrevet,du fikk virkelig satt ord på det😄👍

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Det vart litt impulsivt, ser jeg etterpå.

      Slett
  15. Takk for et steike godt innlægg :0) Tru om dyrt drivstoff i nord e like urættfærdi så belli strøm ?? Hælsn Willy

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå var det vel en liten ansvarsfraskrivelse fra dama i AP jeg reagerte på 😀. Takk for kommentar.

      Slett
  16. Ser du varierer mellom at dere klarer dere stort sett sjøl til at dere klarer dere selv. Er det før eller etter statlige overføringer/subsidier?

    SvarSlett
    Svar
    1. Har du hørt om verdi skapning og kor den skjer?

      Slett
    2. Takk for innspill!

      Slett
    3. Innlegget vart skrevet på impuls, så både pinlige grammatiske feil, lite konsekvent ordbruk, gjentakelser, dårlige eksempler og mere til. Så litt pinlig, ja. Heldigvis er overdrivelsene og ironien ganske klare, håper jeg!

      Slett
    4. « Har du hørt om verdi skapning og kor den skjer?»

      Her har du lista:
      Verdiskapning i Norge

      Fylke
      Verdiskapning (BNP) per innbygger
      Oslo
      694 599
      Oslo/Akershus
      516 819
      Rogaland
      402 819
      Hordaland
      379 120
      Vest-Agder
      344 136
      Møre og Romsdal
      343 703
      Sør-Trøndelag
      339 467
      Akershus
      324 966
      Telemark
      307 812
      Buskerud
      307 118
      Sogn og Fjordane
      306 722
      Nordland
      285 484
      Vestfold
      279 636
      Troms
      275 897
      Østfold
      272 883
      Finnmark
      270 886
      Aust-Agder
      270 174
      Oppland
      268 881
      Hedmark
      263 045
      Nord-Trøndelag
      242 895
      Snitt
      363 436

      Slett
    5. Her bruker du en liste som er basert på forretningsadresse. Det betyr at alt offentlig, inklusive olje og gass, strøm, større konserner mv. er registrert med adresse Oslo. DET er ikke verdiskapning, men adressen hvor verdiene (i kr) eksporteres. Tar du Finnmark er verdiskapningen så høy (pga. Melkøya) at alle finnmarkinger ikke trenger jobbe, om de høstet pengene selv og ikke sendte dem til Oslo. Finnmark subsidierer Oslo med enorme summer. Jeg tror ikke de driller etter olje i Sinsen-krysset meg bekjent. Moro med tall :)

      Slett
    6. Det e nåkka feil med den lista. Renteinntektan på lån tel de som står for verdiskapinga, og å kjør inkasso på kværandre sine kaffelatterægninga, e vel knapt "verdiskaping"... 😅

      Slett
  17. Jæækla bra skrevet, fikk meg en god latter også

    SvarSlett
  18. Bra skrevet. Man kunne fortsette nærmest i det uendelige med høyere matvarepriser, drivstoff priser, nettleie, fly priser og en haug med statlige subsidierte tilbud som i stor grad kun finnes i tettbefolkede områder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Faktisk. Men jeg elsker å bo her, bare så det er sagt.

      Slett
  19. Helt konge. Ja,la oss dele dette landet ved Trondheim. Så kan dem ha verdiskapninga si i fred i Oslo. Den består bed i hovedsak av å klippe kværandre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, eller være litt solidariske begge veier!

      Slett
  20. Helt enig med deg skogdama oppe i nord. 👍Bra skrevet 😉

    SvarSlett
  21. Syntes dette innlegget var over snittet ubehagelig å lese. Sitte til å syte sånn som dette hører ikke til. Å være så beintøff og bruke banneord både på norsk og engelsk er bare barnslig. Norge er ETT land, så ja at enkelte deler skal betale det mangedobble i strøm er urettferdig. Det samme gjelder å at ting er billigere, nærmere og enklere her og der, men visst man har det så veldig vondt så flyttet man på seg, ellers har man det ikke vondt nok. Iom at du enda bor i nord og sitter til å klager sånn som du gjør, da bør du flytte på deg, sitt ikke oppe her og skriv om ditt ig datt er så forferdelig, for vet du hva? Det er utallige steder lengre sør som må kjøre 3 mil og mer for å komme seg til apoteket, et fåtall som har tilgang på rutebusser og trikk, for ikke å snakke om hva det koster bare i bom penger å ta seg en tur til Oslo. Så neste gang du skal være så beintøff og skrive et teit knletg på bloggen din om hvor forferdelig trasig ting er, dropp det og ta heller å begynn å pakke flyttelasset, for sånne sol deg vil bi ikke ha her oppe i nord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar.

      Slett
    2. Krenket, stakkars deg…🙄

      Slett
    3. 😂. Jepp. Det har du mellomnavnet mitt!

      Slett
    4. E det flere du ikke vil ha her oppe i nord? At du ikke ser skjønnheten i nordnorsk banning e et problem, forstår det. Men det e som krydder, noen like det og andre foretrekke det litt mer smakløst. Men, de som like det bør altså flytte. God it! Dog, vi kan fjerne litt bannskap fra de infernalske og øke litt hos de skinnhellige. Det kalles utjevning , omtrent som med strømprisen. God ide? Da ville NRK-innlegget sett slik ut:

      Kari Nessa Nordtun er fan meg ordfører i Stavanger, men har nå fått et hælvetes ansvar for å utvikle Arbeiderpartiets energipolitikk, melder NTB.
      – Vi er ett folk, ett land, det er klart vi må jobbe for å jevne ut den hælvetes strømprisen, sier lederen for Arbeiderpartiets nye fjottpeis-utvalg til Aftenposten.

      Strømprisen i Sørvest-Norge lå i forrige uke på 309 øre per kilowattime (kWh), mens prisen i Midt- og Nord-Norge lå på fan meg nesten null øre per kWh. Dermed var strømmen 180 tusen ganger dyrere i sør enn i gokk.

      Slik kan det ikke fortsette mener Nordtun, som sier strømmen må kule seg en vei mellom prisområdene. Ho e klar på at den dårlige strømforbindelse mellom gokk og sør e en jævla sjitsak, og at dette må fettes til på en måte.

      – Nån har kuka det tell, sier hun om prisforskjellen mellom Gokk- og Sør-Norge.

      (absolutt ikke kopiert fra NRK)

      Slett
    5. Hæhæ! Strålende!

      Slett
  22. Godt skrevet, er lut lei av heile strømkrisa! Den framstilles ofte som om problemet er at vi i nord har har for billig strøm! Når prisene i sør kommenteres, trekkes svært ofte strømprisene i nord fram -der er det billig… Problemet er at det er alt for dyrt i sør, pga dårlig politisk styring. Ingen ting blir bedre ved også å tyne folket i nord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker litt det samme som deg der.

      Slett
  23. Hvis overf.linjer blir bygd får vi her nordpå mye dyrere strøm. I så fall skal vi nyte godt av alle fordelene de har sørpå. Arbeiderpartiet

    SvarSlett
  24. Ett godt poeng med det innlegget,kan supplere med at de(søringene)har tatt alle resurser her nord,og det neste er strømmen

    SvarSlett
  25. Takk for innspill. Trur nok eksport har det meste av skylda. Og den e politisk bestemt.

    SvarSlett
  26. Bra skrevet 😅
    Så har/kan vi ha, bruk for oppvarming i 12 måneder i året.

    SvarSlett
    Svar
    1. Med somre sim de to siste: ja!

      Slett
  27. Suverent innlegg. Hilsen østfolding (Fredrikstad).

    SvarSlett
  28. Velkommen sørover skal du være.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, tusen takk! Er nok glad i både overdrivelser og ironi, og billig strøm, så blir nok her oppi gokk.

      Slett
  29. Nydelig skrevet, og definitivt spot on. Du vet at det er dårlig sommer i nord, når hvalrossene rømmer fra Nord-Norge 🫣

    SvarSlett
  30. Hehe, ja, var et litt værsjukt og spontant innlegg, innrømmer det!

    SvarSlett
  31. Så forbanna sant det du skriver 👏👏👏💪💪💪

    SvarSlett
  32. Haha, takk! Men teksten er full av ironi og overdrivelser, sjøl om jeg følte sterkt forbi motsi det jeg oppfatta som populisme og ansvarsfraskrivelse.

    SvarSlett
  33. Kjenne æ nok en gang blir så jævla flau på vegne av nordlendinger. Flytta sørover for mange år sia og æ høre aldri sånn oppgulp fra søringan. Eneste som sir at søringan syt, det e nordlendingen sjøl! Må faenmæ være tidenes vandrehistorie fra nord!!

    Du avslutte med å si at vi sørpå kan flytte. Du klage jo fælt på både vær, fastlege og avstand.
    Du det har vi hær å. Æ bor sørpå, men hær æ bor e d hverken kollektiv transport, butikk eller lege. Æ må kjøre bil like mye som de på Evenes!
    Kanskje du sjøl sku vurdert å flytte fra Gokk? Foruten om været så hadde du sikkert følt dæ hjemme!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig! hilsen "klimaflyktning/arbeidsinnvandrer" fra nord! Føler meg både godt mottatt og hjemme her sør.

      Slett
    2. Helt enig, slike saker har gjort meg også flau over å være nordnorsk mange ganger. Hører aldri sånn klaging her sør. Jeg har bodd 24 år i nord og 20 år i Oslo.

      Slett
    3. Takk for kommentarer.

      Slett
    4. Kanskje årsaken til at det ikke er så mye klaging "der sør" er så enkel at de vet de ikke har noe å klage på ?
      I artikkele

      Slett
    5. Dette gjalt jo strømprisene i landet, etter våt sommer i nord og tørr i sør.

      Slett
  34. Bare pinlig oppgulp hele innlegget !

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar til gulpet :)

      Slett
  35. Kan ikke bli mer enig! Så jævlig bra skrevet.... 😊

    SvarSlett
  36. Altså Gokk er gammel norsk eller noe i den duren og betyr langt borte, ergo e man i nord norge så e sørpå Gokk

    SvarSlett
  37. Oppgulp og surmuling… hører aldri en søring som benevner en nordlending som Sytpeis! Selvfølgelig er det ikke riktig at vi i sør skal betale 4-5 kr kilowatten, mens dere slipper unna med 12-15 øre! Det største problemet er at industrien/bønder etc i sør må betale flere tusen prosent mer for strømmen enn konkurrentene nord for Dovre! Galskap!
    Nei, nå må jeg ta meg et avkjølende bad. 29 grader i skyggen nå…

    SvarSlett
  38. Ikke annet å si en 👍👍👍

    SvarSlett
  39. Veldi godt skrevet. Fasinerende å se hvordan media har et ensidig fokus på forskjellene på strømprisene mellom nord og sør og ikke et eneste ord om feks. hvilke fordeler deler av næringslivet ville fått med å flytte aktiviteten nordover. Virker ikke som en eneste NN politiker på tinget heller som er opptatt av det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eller forklarer HVORFOR strømprisen er kokobananas sør..!

      Slett
    2. Det har vel blitt forklart mange ganger i hver nyhetssending frem til nå tenker jeg. Nå vil jeg se intervju med noen nord norske bedrifter og høre hvilken betydning strømprisene her nord har å si for deres eksistens. Tror at % vis like mange her nord ville sagt at billig strøm er en forutsetning. Da hjelper det fint lite at vi her nord får like dyr strøm som sør i landet.

      Slett
  40. Rett og slett vakkert å lese.

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, takk! Var litt lite gjennomtenkt innlegg, må jeg innrømme..

      Slett
  41. Det skal være det beste som er skrevet på dette fora noen sinne😁😁😁😁👍👍👍👍👍👍Er så steikanes enig i hver bokstav som er skrevet. Sytpeisa der sør, husk svensk handelen de har også ,ikke mange som unne oss noe bellugare mat

    SvarSlett
  42. Takk! Må innrømme at jeg nok hadde ordlagt meg litt annerledes hvis jeg hadde trodd at mer enn 50 stykker kom til å klikke seg inn :) nå er det nesten 25.000 sim har klikka inn og lest min spontane ergrelse og alle mine overdrivelser!

    SvarSlett
  43. Det var jo litt artig til det ramla sammen til slutt: Det er da ikke været i Sør-Norge som er hovedgrunnen til strømprisene. Det er været i hele Europa, det er krig i Ukraina, det er "det grønne skiftet" som fører til at helt brukbare atomanlegg blir nedlagt.

    SvarSlett
    Svar
    1. haha, ja, det var bare ei utblåsning som jeg ikke trodde skulle bli lest av så svært mange :)

      Slett
  44. Og at Norge eksporterer. Men jo, det var ei lita utblåsning jeg aldri hadde drømt om skulle bli klikka inn på av over 25.000. Hadde bok ordlagt meg litt annerledes da og tatt med en snert til slutt :)

    SvarSlett
  45. Ja ho der Tøtta fra som representerer Arbeiderpartiet synes det var så forferdelig urettferdig med strøm prisene i Nord og sør ,det er en noe media har skapt og grunnen til det er Arbeiderpartiet og Høyre som vedtok i Stortinget å Acer avtalen med EU som vi 2 ganger for f.. har sagt NEI til så det er politikerne på Stortinget Regjeringen med Arbeiderpartiet og Høyre som har ansvaret for og ikke en Nord Sør konflikt
    ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har du temmelig sikkert rett i :)

      Slett
  46. Overføringskabler. Gir ikke billigere strøm i Sør. Blir som musa som pisser i havet. D eneste en oppnår er samme strømpris nordpå som i sør.

    SvarSlett
    Svar
    1. Mistenker at kabel fra nord til sør bare tjener kraftselskapene (mer å eksportere) og ikke hjelper søringene det minste, men får opp prisen her nord.

      Slett
  47. vi i nord-Norge har ca7-8 mnd mæ vinter😬og opp mot -25 til 40/45 heilt opp mot Finnmark, Noen fordeler må vi ha er i nord,når det gjelder buss,ja en klokka 0700 og retur klokka14,eg sjøl begynner på jobb kl0900 og færdig rundt 1700, så buss for tog funke jo ikke hær i troms

    SvarSlett
    Svar
    1. Her går det kun skolebuss til den ene jobben min, og da rekker jeg ikke jobben. Takk for ros!

      Slett
  48. Svar
    1. Takk! Angrer litt på både ordlyd og utvalg av fakta, nå da innlegget tok litt av :)

      Slett
  49. Det som er litt morsomt er at nesten annethvert hus bortover her så bor det nordlendinger😂(Vestfold) Skulle mer enn gjerne flyttet til Nord-Norge, nydeligste delen av landet vårt, men det er ikke så enkelt å få seg jobb som det sies her! Såååå da må man nesten bli her hvor det er jobb å få.
    Og ja, det er urettferdig at det er så stor forskjell på strømprisene, hele landet burde ligget på 12-15øre Max! Men nå er det som det er og man kan ikke skylde på andre enn de som styrer landet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har du helt rett i! Og sjøl digger jeg å bo her oppi galskapen med mørketid og moltebær»krig», sjøl om værsjuka har vorre hard de to siste somrene. Håper du finner deg jobb her!

      Slett
  50. Godt skrevet, Siri 💖👍😃

    SvarSlett
  51. Når episenteret før den satanes galskapen så ska sett å bestem ligg i der nede, vendt sørover…å de ska bestemme at vi må ha utenlandskabla….så har de fått d så de vil! Kas helvettes nordlenning satt her oppe å stemte før å få den?

    Æ har bodd sørpå.
    Der e barne og ungdomstilbud i alle helvettes himmelretninge, det e gratistilbud på tur-utstyr å gud veit fan ikje ka! Der e veia så fansteike mæ e så slett å rein at man kan ete fyrstekaka rett av asvalten! Å en ainna ting…..veian e fan mæ åpen også!!!! HEILE ÅRE!!!! D e ladestasjona overalt og kollektivtransport nokk t at d går søvnlaust….HEILE ÅRET!!!
    Å du treng fan ikje å vær fresk før å bli sjuk engong! Der e legekontor og sykehus med minutters mellomrom!

    Her oppe må man kjøre bil i 3 tima….KVÆR SATANS vei! Før å kom sæ dit….å det e i beste fall….om de klara å hold den førpulte satanes veien ÅPEN!
    Vi betale veiavgift på lik linja så med de så bor sørpå….hadde de hadt samme veistandarden så vi har her! …..æ sei ikje meir om d….de har flyplass med billigbiletta!!!! Vi må ta fly t heroinprisa bre før å kom oss t den satanes flyplassen!!!
    Å ska vi på sjukhuset….ja så e d på vår herre om du vil om man i d heile tatt kommer sæ dit….!!!!

    Dæven de har d fint der nede! Parkeringshus, handelshus og varme kontor kor de sett å selg fesk og båtan vårres her oppe i nord…så mye av verdian å innekten som genereres her oppe håndtere de….at de kan kaille sæ en av landets største fiskerikommuna….OSLO og Bærum!?!?! De e 3 registrerte feskera der!!!!!

    Vi har skola og barnehaga så fansteike e så lav standard på…at hadde den sku ha vorre satt sørpå….så hadde de trudd d hva en spøk…eller nedlagt….under krigstia!!!

    Æ har ikje bedt om den førpulte strømkabeln! Det har dokker sjøl der nede i det førbanna komaredet dokkers sjøl klart i dokkers «bedre viten og klokskap» funne på!
    Vi her oppe har ikje tid t sånn førbanna kukeri….vi har nokk med å klare å grynne oss i snyen ned pp kaia å kom oss på have….så dokker overtittelerte store fiskerisamfunn der nede har nokka å selg….så dokker også kan få mat på bordet!!!!

    Kjenn ingen plass i min kropp at æ føle sympati med den strømprisen dokker sjøl har klart å kuke t der nede!
    Forøvrig……
    Alt her oppe ellers….e dyrar enn som der nede!

    Mat, bensin, diesel, frakt….det aller meste….e dyrar her oppe enn som der nede!
    Du kan komme hit….å handle på coopen i Havøysund f.eks. Kanskje du hadde sett litt lengere enn så dett eget ego! Kaffen aleina e så dyr at du må pinade spare hart å lenge ska du ha råd t den!

    Men før all del! Vi kan bytt!
    Æ ska gjerna ta den strømmen….i bytte mot bellig kollektivtrafikk, åpne goe veia, sykehus og helsetjeneste, tilbud før barn og unge og ikje minst eldre!
    Ladestasjona og tog…billige flybiletta osv osv osv…..Vi kan bytte!
    Meir en gjerna!
    Billigare bila og utstyr, billigare mat og kleia….ingen problem! Æ kan ta den strømregninga før dæ! Æ kan betale både mi å de!
    Men om du ikje ønske det….så e det forsåvidt også førståelig….men då tenke æ at det skal godt prates før det e gjevngodt med å holde kjæft!


    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, gikk sannelig meg sjøl en høy gang der!

      Slett
  52. Jeg er ikke nordlending, men syns det var ren nytelse å lese innlegget. At ironien din faller for døve ører blant søringene og de nord-norske flyktningene er ikke noe nytt. De er nemlig ikke så opptatt av hvordan folk nord for Dovre har det. Det er svært tydelig at folk sørfra opplever at det som betyr noe i Norge, det befinner seg i Oslo-området.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Ja, litt overraska over at de negative kommentarene er fra utflytta nordlendinger, men når det er sagt, så ser jeg i etterpåklokskapens dager at jeg absolutt kunne sagt noe om populisme og ansvarsfraskrivelse når det kommer til HVORFOR strømmen er så sinnsykt dyr sørpå.

      Slett
  53. Det beste jeg har lest! Også kommentarerene til alle.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe! Ja, det kom nesten hele blogginnlegg tilbake, fra særlig utflytta nordinger 😀

      Slett
  54. Her i Nord sier vi at avindsjuka (misunnelsen) overgår kjønnsdriften. Flytt nordover, vi trenger flere innbyggere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi håper på strømflyktninger nå :)

      Slett
  55. Vi må bygge strømkabler fra nord til sør. Helt klart! Forutsetter at vi starter i Kirkenes og legger kablene i samme traseen som Nordnorgebanen bygges i. Det vil være en vinn/vinn-situasjon der vi halverer kostnadene for begge delene med å kun benytte en trasè. I tillegg vil man da få elektrifisert Nordlandsbanen. Vi kan vel ikke få et bedre bidrag til et grøns skifte, et bærekraftig prosjekt og et samfunnsøkonomisk kjempeprosjekt. På denne måten vil vi kunne øke forståelsen for strømprisene i sør og kunnskapen om landets lengde i nord. Husk - vi er et land - et folk. Var det ikke sånn?

    SvarSlett
  56. Mitt navn er forøvrig Reidar Hanssen og er overhodet ikke anonym. 1780 over bakken med et marktrykk på 106 kilo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fin kommentar. Ser at de fleste av mine svar også er anonyme, når jeg svarer fra tlf. Vi satser i alle fall på at nordnorgebanen må komme asap!

      Slett
  57. Steike bra skrevet. Håpe du kan få dæ inn i VG 👍👍💪💪

    SvarSlett
  58. Haha, syns jeg ser det: Sjokk-nordlending raser over Stavangerordfører! Nei, fikk ut litt steam, og burde nok tatt med litt mer fakta. Men ante jo ikke at det skulle bli over 40.000 som har lest innlegget.

    SvarSlett
    Svar
    1. neineinei, te kommentatoren her; svenskan bi gul på auan!

      Slett
  59. Herrejesus, eller djiiisøs, for et godt innlegg. Passelig krydra med dertil egna ordspråk. Selv svenskan, som skal være god med sådant krydder, bli kvit i auan av messunelse. Og tema e jo høyst relevant. Man høre jo allerede skvaldringa og aloen fra demmes egen binge, om kor uenig dem er innad. Heldigvis for dét, kanskje. Og så, til slutt; du snakke som en ekte nordlending❤️

    SvarSlett
    Svar
    1. takk! Jeg syntes ikke jeg overdrev språket, som sådan, men har sannelig fått passet påskrevet av utflytta nordlendinger :D men hvis jeg ante at det skulle ta litt av, hadde jeg helt klart brukt mer plass på fakta, i stedet for å bare skrive ut deg jeg følte, der og da.

      Slett
  60. Nydelig skrevet. Enn om vi fikk kompensasjonspakker på alt her nord for Sinsenkrysset? Pussig nok er det de som ikke vil ha offentlig sektor som forlanger tiltak fra myndighetene så fort noe blir vanskelig.

    SvarSlett
  61. Billig strøm har vi nordpå fordi vi har gjort drittværet om til pænga. ..og du som valgte å bo i sør;. Som man reder ligger man. Eg går naken ut i regnet og løfte arman mot himmelen: "Aaah, billig strøm"!

    SvarSlett
  62. Man vet kor man bor det velger man selv.. hilsen klimaflykning fra nord som flyttet til sør. Er alltids noe å klage på h is man vil.. hovedsaken er vel å veie opp i sitt eget liv hva som teller mest å leve med som blir et positivt liv. Aldri mer nord på meg selv om nord kan være vakkert noen få dager i året, venner består uansett. 🥰 Det er vill og vakker natur i nord, billig strøm men hva betyr det når man ikke har livets behov når livet står i prøve og man trenger grunnleggende ting i hverdagen mest 🥰👍💪De i nord fortjener billig strøm når alt annet er som verst i landet.

    SvarSlett
  63. Stakkar stakkar stakkar stakkar stakkar stakkar stakkars Nordlendinger 😂

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kort, men artig ræpp. Kunne nok vært et vers til.

      Slett
  64. Så bra - men hvilken nytte har vi av våre valgte nord-norske politikere som ikke nevner realitetene mellom nord og sør som du gjør her. Det må få følger.

    SvarSlett
    Svar
    1. Set ut til at tingene diskuteres, i alle fall, nå.

      Slett
  65. Vi må vel få ei folkeavstemmong om Norge kan deles på midten.Så kan søringan være der de e.Så får vi vel kanskje lev i fred uten avensjuka og intriger.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, har av og til tenkt tanken, men håper og tror vi kan være ett land, men kanskje se hverandre litt mer: at vi vet at landet er mer enn Oslo og sør. kanskje ferieutveksling ei uke hvert år ville fått oss alle til å forstå mer av hverandres hverdag.

      Slett
  66. En eneste kommentar fra sør og så flyr dama i flint og forbanner alle "søringer", må innrømme at definisjonen av "søring" ser ut til å flytte seg fra sak til sak. Her ser det ut til å dreie seg om strømdistrikt sør for Dovre. Tror du ikke vi har områder som har få innbyggere? Tror du ikke vi har områder der bussen går 2 ganger om dagen? Tror du området sør for Trondheim er et evig caffelattedrikkende Grunerløkka? Er så drittlei "søringhetsen" fra Synessåsyndpåossinord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er enig med deg. Jeg prøvde selv å bevege meg nordpå engang (nord for Nord-Trøndelag, og til tross for at jeg gjentatte ganger påpekte at jeg kom fra et bitte lite sted på Østlandet, fikk jeg høre dere "Oslo-folk" bla bla. Har lyst til å minne folk nordpå om at de faktisk har valgte representanter på Stortinget, og de burde kanskje få noe av kjefta for at landsdelen har det så ille, for jeg skjønner jo at det virkelig er ille når det er så mye kjeft å få - så ofte.

      Slett
    2. Ja, det kan fort bli litt statisk, alle veier. Utbruddet mitt var et spontant utbrudd. hadde jeg vist at det skulle bli lest av 56.000 hadde jeg nok tenkt mer igjennom alt, men summa summarum, så bor vi i et laaangt land, der det umulig kan bli "rettferdig" mellom sør og nord.

      Slett
  67. Vil gjerne takke deg for solidariteten du viser med fattige familier i sør, som er nødt til å leie boliger der eneste oppvarmingskilde er elektrisitet, og økte matpriser og strømpriser slår beina unna budsjettet. TUSEN TAKK (as if).

    SvarSlett
    Svar
    1. Ser den, men likevel: det er varmere sørpå enn her, hvis man skulle tenke like strømpriser, så ville det bli atskillig dyrere å bo nord enn sør.

      Slett
  68. Sorry. Må være det kleineste våset jeg har lest på en stund. Forstår at du prøver å være morsom, men for en som bor i sør (men er fra nord) er dette fullstendig skivebom. Vi snakker om strømpriser som stenger ned bedrifter, som gjør at folk mister jobben, som gjør at privatpersoner som allerede er i en vanskelig situasjon havner i en umulig situasjoner. For de det gjelder er dette noe som påvirker veldig mange, veldig hardt. Blir simpelthen for flåsete.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar :) mange utflytta nordlendinger som mener det samme som deg om utbruddet mitt.

      Slett
    2. Det er (i alle fall) en grunn til at noen av kommentatorene her har flytta til innafor Ring 3... de suger på Oslobobla og da blir de fornerma når noen harselerer med idiotordførern i Stavanger...

      Slett
  69. Jeg syntes det er et flott innlegg ! Er selv opprinnelig sørfra, har bodd i Finnmark 13 år og elsker stedet og folka her. Men det holder dessverre ikke lenger . Når snøen ligger fra oktober til juni, veiene stengt opptil flere dager av gangen , hurtigruten ikke kommer til kai pga dårlig vær, da er du ganske låst i ditt hjem. Det snør og det snør - og den skal jo måkes , ganske slitsomt for to opererte hofter. Lege og helsefolket her på stedet er fantastisk, men blir man veldig syk må man til Hammerfest eller Kirkenes med helikopter eller ambulansefly og det kommer jo heller ikke ned når været er dårlig. Denne sommeren har vært fantastisk, senest i kveld var det hele 18 + sent på kveld. Har vært fantastiske solnedganger, midnattssol - absolutt Finnmark på sitt beste. Men det er jammen meg noen år siden vi har hatt såpass mange varme dager. Stort sett har vi vært fornøyd om gradestokken har krabbet opp til 15+ 😊 Jeg kommer til å savne dette fantastiske stedet og denne landsdelen når jeg nå flytter sørover igjen , til høye strømpriser og billigere matvarer . Antagelig dårligere eldreomsorg enn her oppe , men lettere å komme seg rundt med buss og tog . Har lovet meg selv etter å ha bodd her i disse årene og virkelig opplevd hvor tøft det kan være her oppe at jeg aldri skal bli noen sytete søring som klager på det første snøfallet på kanskje et par cm. Det eneste jeg angrer på er at vi ikke flyttet hit da vi var yngre , selv om livet var godt sørpå også. Men hjertet mitt blir igjen i Finnmark.
    Unni.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Har sjøl bodd på Sørøya i Vest-Finnmark og der var det virkelig andre boller enn det tross alt er å bo i Evenes. Så forstår deg godt.

      Slett
  70. Men ingen problemer med subsidiering av alt annet som kommer deres vei? Kapp Norge av på midten og dere kan nyte kleppfesken i fred og vi får kroner til overs.

    SvarSlett
  71. Har reist veldig mykje i norge i forbindelse med jobb og har alltid meint at det er viktig at folk i sørnorge tar minst ein tur til nord for å sjå korleis det er å leve og bo der oppe. Dette Innlegget var nok sannsynlegvis meget tabloid skrivd men likevel så begynnar eg no å lure på om det også bør vere obligatorisk at folk frå nord må ta minst ein tur ut til distrikta i sør…

    SvarSlett
  72. Vi er blant disse søringan som har valgt å bo her, som du skriver. Du klager over 3 mil til nærmeste apotek, prøv 7. Du forteller om at dere trenger folk til jobber, så det er bare å flytte opp.. DET gjør vi også. Vikarer fra vikarfirma i sverige er overrepresentert på jobben min, siden vi ikkje får folk. Folk vil ikkje bo her, for det fins ikkje jobb til mannfolk hvis ikkje en jobber i helsesektoren. Minimumstemperatur på sommeren på 24 grader. Kyss meg bak, prøv 5 minus midt i juli, skrape ruter før jobb, glatte veier, i JULI. Vinter i Nord fra November til Juni, prøv fra september til snøfokk på 17 Mai. 45 minus midtvinters.
    Men vi har det godt her. Sommeren vet vi ikkje hva er, D-vitaminmangel er en epidemi i bygda, men vi har fjell, vi har natur overalt, og når nedstigningen var levde vi relativt normalt. Ingen tilfeller av Corona her heller før lenge etter alt av tiltak og nedstigninger. Så det jeg vil si er: slutt å klag, ikkje tru at dere er de eneste som vet hva hardt vær, lange avstander til apotek, lege sjukehus, fødested, snø eller kulde er. Dette hører vi hvert eneste år, nordlendinger som tru alle søringer bu midt i Oslo, Stavanger eller Lindesnes. De er ikkje det plukk bedre enn politikerne som tru at Norge såvidt strekke seg utenfor storbyan sørpå. Vi har økonomiske utfordringer pga alle prisoppgang vi også, og vi bor ikke i en by, eller har millionlønn. Men strømprisen og mange andre økte priser, sluker oss! Så vær snill og sjå utenfor di ega bygd nordpå, og skjønn at ikkje alle på sørlandet bur sentralt.

    SvarSlett
  73. Stakkars deg. Tenk så forferdelig du har det - leve i Gokk som er omgitt av fordommer fra oss i sør. Men, du kan jo bare flytte sø sørover.

    SvarSlett
  74. Stor underholdning å lese både innlegget og svarene fra krenkede og fornærma søringa og nordinga som har emigrert sørover - takk for det! Det aller mest morsomme er diskusjonen rundt deling. La oss dele på strøm, kollektivtransport og reisemuligheter og -priser til utlandet! Avstander er ikkje så morsomt, da det klart er veldig mykje gokk i sør også. Været er ikkje noe å gjøre med, og det er greit. Sjøl har eg bodd mange år i sør. Bergen var flott, men østlandet har så flatt lys at eg glømte kordan være amatørfotograf. Så eg flytta nordover og trives stort. Men det som ingen her har kommentert (har lest raskt så unnskyld om noe er oversett) er det faktum at overføringskabler kan bygges mellom sør og nord. Det vil ta 10-12 år (ifølge sikre kilder), og være usannsynlig dyrt. I Nord-Norge har vi et ganske stort kraftoverskudd i dag. Derfor tiltrekker vi oss store norske og internasjonale selskaper som ønsker å etablere seg ved flere av våre kraftsentra, tilføre kapital, arbeidsplasser og økt aktivitet på mange områder. Det planlegges en rekke milliardinvesteringer og de aller fleste vil ha bruk for store mengder elektrisk kraft. Så store at før ti år har gått vil det nevnte kraftoverskuddet være borte. Om bygging av overføringslinjer starter i dag, vil det ikkje være noe å overføre når linjene åpnes. Det vil ikkje være strøm å dele på, og prisene vil bare øke en del i nord, men gå ned ubetydelig i sør. Er egentlig glad for den rabiate Stavangerordføreren. Hun vil om mulig trekke AP enda lengre ned i gjørma som de i dag står til knes i - supert! Hennes utbrudd sier alt, og ytterligere kommentarer er unødvendige (men morsomt at Skogdama refleksreagerte da!). Følger hun samme vei kan vi være sikre på at energiutfordringene sørpå ikkje vil bli løst.

    PS: det som nevnes av flere kommentatorer her, at strømprisen her oppe er 12-15 øre, er helt feil. Har de siste par ukene ligget på maks kr 0,00. Tjohei og hilsen happy Nordlending i verdens vakreste fylke

    SvarSlett
    Svar
    1. PS: sorry for å dra ned humoren med seriøse fakta... :-)

      Slett
    2. hei og takk for lang kommentar. Jeg skreiv blogginnlegget mitt som en der-og-da-reaksjon og ante ikke det skulle bli lest av over 60.000 stykker. Jeg hadde nok skrevet et helt annet innlegg da :)

      Slett
  75. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  76. Voksent skrevet, virkelig 💪

    SvarSlett
  77. hummrehummre, du får iværtfall skrevet(les sakt) det, men her i nord sparer vi også på strømmen, selv om aldri så billig. så er det å sakt. ha ei god helg.

    SvarSlett
  78. Om det bare hadde vært såvel at dere klarte dere selv. Uten kommunal virksomhet som næringsvei. Uten verdens største subsidier til små gårder som aldri kan bli liv laga….

    SvarSlett
  79. Fy faen. Jeg ga meg å lese da det ble nevnt at folk i nord isolerte seg i sympati med oss andre i landet under pandemien. Faen til moik! Dere i nord har gjerne ikke valgt å bo der dere bor, men dere har for faen valgt å bli boende. På akkurat samme måte som de aller fleste her i landet. Pakke er noe drit. Pakke ut igjen suger balle. Også skal jeg følge strømprisene og ta med meg tv og faenskap til et sted familien min flyttet fra for 300 år siden! Jeg er født i Vest. Vokste opp i Vest (altså på Vestlandet. Jeg går ikke i vest). Jeg er faen ta Vestlending! Må du ete drit.
    Jeg setter pris på satiren og jeg ser humoren. Håper du også gjør det samme. Dette var en knakende god post.

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager. Mente ikke å poste som anonym.

      Slett
  80. Det handler vel om litt mer enn privatbruk. Bedrifter må legge ned fordi de ikke klarer utgiftene.

    SvarSlett
  81. Helt enig. Det vil ikke hjelpe en skit om strømmen fra nord tilføres sør. Da forsvinner den bare ut kabelene over Nordsjøen. Så blir det bra med strøm brukende bedrifter som kan flytte nordover. Vi trenger også å få kasta ut minst 10 prosent av overbefolkningen her nede, vil hjelpe noe stort om dere kan ta i mot noen.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

En stjerne skinner i natt. Før tusen av de faller grusomt ned.

Om å la et hus dø uten verdighet.